ING is bijna van de staatssteun af en Franse staatsobligaties lijden niet onder de geringe populariteit van president Hollande. Arne Petimezas van AFS Group praat je bij. 

1.ING heeft aangekondigd de een na laatste tranche staatssteun af te lossen. De bank-verzekeraar betaalt de schatkist deze maand nog 1,2 miljard euro, 100 miljoen euro meer dan gepland. De laatste tranche van 1 miljard euro wil ING in mei 2015 aflossen.

2.Heineken houdt het hoofd koel in Japan, waar de regering van premier Shinzo Abe erg bevreesd is dat de economie een kopje onder gaat door de geplande verhoging van de BTW van 5 naar 8 procent volgende maand.

Tegen het FD zei een topman van Heineken in Japan dat de brouwer geleidelijk door de BTW-verhoging zal worden geraakt, maar dat de groei op de Japanse markt desalniettemin zal doorzetten. Volgens de topman is de koers van de euro ten opzichte van de yen veel meer van invloed op de resultaten. Als gevolg van Draghi’s belofte de euro te redden is de euro ten opzichte van de yen sinds de zomer van 2012 met meer dan 40 procent geapprecieerd.

3.Het Franse Vivendi gebruikt het verbeterde bod van het conglomeraat Bouygues voor zijn mobiele divisie om een beter bod van het rivaliserende Numericable los te peuteren. Persbureau Bloomberg News meldt op basis van ingewijden dat Vivendi wil dat het gat ten opzichte van het bod van Bouygues wordt gedicht.

Bouygues biedt 13,15 miljard euro in contanten plus een belang van 21 procent in het gecombineerde bedrijf,terwijl Numericable 11,75 miljard euro in contanten biedt en een belang van 32 procent in het gecombineerde bedrijf.

Vivendi geeft de voorkeur aan het bod van Numericable, maar de Franse regering ziet liever en overname door Bouygues en heeft staatsbank Caisse des Dépôts ingezet om het bod van het conglomeraat mee te financieren.

4.Volgens PWC zullen Europese banken dit jaar door blijven gaan met de verkopen van leningen van dubieuze kwaliteit. Het accountantskantoor schat dat banken 80 miljard euro aan dergelijke leningen in de etalage zullen zetten.

Europese banken staan onder druk van de ECB om hun balansen op te schonen en hun kapitaalpositie op te vijzelen. De ECB is bezig met het boekenonderzoek, dat later dit jaar wordt gevolgd door een stress test. Elke bank krijgt een scorekaart, en banken die zakken voor de tests zullen aan extra kapitaal moeten zien te komen.

5.Fransen zien graag dat president Hollande wat koppen laat rollen in zijn regering. Uit een opiniepeiling van BVA blijkt dat 79 procent van de Franse wil dat Hollande, de meest impopulaire president sinds de oorlog, nieuwe ministers gaat aanstellen. 69 procent wil daarbij dat premier Jean-Marc Ayrault zijn biezen pakt.

Hollande en zijn regering moeten het ontgelden vanwege de trage groei van de economie en de recordwerkloosheid van bijna 10 procent, die pas in het vierde kwartaal heel licht is beginnen te dalen. Hollande wordt met name in de Angelsaksische pers weggezet als een incompetente socialist, maar partijen die daarom besloten te gokken op koersdalingen van Franse staatsleningen, zijn de oren gewassen. Sinds het aantreden van Hollande is het verschil tussen de Duitse en Franse 10-jaars rente alleen maar gedaald. Ten opzichte van voor de crisis is het renteverschil daarentegen aanzienlijk hoger omdat Frankrijk in economisch en fiscaal opzicht achterop is geraakt ten opzichte van Duitsland.

6.De Ifo index voor het Duitse ondernemersklimaat is in maart licht gedaald naar 110,7 van 111,3 in februari, wat het hoogste niveau sinds de zomer van 2011 was. Heel gek is de daling van de index niet, want het economisch sentiment onder ondernemers was wat ver vooruit gelopen op `harde` macrocijfers als het bruto binnenlands product en de industriële productie.

7.Vanwege de Oekraïense crisis zit de schrik zit er goed in bij partijen die in Rusland hebben belegd en bij Russen die toch niet zo veel vertrouwen hebben in het bewind van President Poetin. Maandag heeft de onderminister van Economische Zaken Andrey Klepach gezegd dat kapitaalvlucht in het eerste kwartaal 65 dat 75 miljard dollar kan gaan bedragen.

8.Het economische nieuws uit China wijst de afgelopen tijd op zwakker wordende groei,en Beijing is daarom stimuleringsplannen aan het uitdokteren voor het geval dat de economie te veel afkoelt. Een oud-adviseur van de Chinese centrale bank zei hierover tegen Bloomberg TV dat de regering overweegt overheidsuitgaven die gepland staan voor de tweede helft van het jaar naar voren te halen en de regelgeving voor private sector investeringen te versoepelen.

Markten zijn al vooruit gelopen op ingrijpen door Beijing, en vaak wordt monetaire versoepeling in de vorm van een verlaging van de kasreserve eisen voor banken als belangrijkste maatregel genoemd.

9.Europese aandelenbeurzen zijn vanochtend in het groen geopend, wat wordt toegeschreven aan hoop op ingrijpen door de Chinese regering om de economische groei te ondersteunen. Daarnaast zijn beleggers weinig bevreesd dat het Westen Rusland harde sancties gaat opleggen of dat Rusland kapitaalrestricties gaat afkondigen, want de Russische Roebel wint fors ten opzichte van de dollar.

10.Op de beursagenda staan vandaag cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt en openbare optredens van ECB-topmannen, waaronder President Draghi.

De ECB-topmannen zullen waarschijnlijk weer benadrukken dat het monetaire beleid verder kan worden verruimd of ruim zal blijven vanwege de zwakke economie en te lage inflatie. De ECB’s zalvende woorden hebben er voor gezorgd dat hogere Amerikaanse rentestanden de Atlantische Oceaan niet overwaaien naar Europa. Hierdoor is het renteverschil tussen de Amerikaanse en Duitse 10-jaars rente inmiddels opgelopen naar 1,15 procentpunt, het grootste verschil sinds 2006.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl